Főoldal ||  Hírlevél ||  Impresszum ||  Fórum ||  Archívum ||  Patikák     
Oldal küldés Nyomtatás  .: Egészséges életmód Főoldal
  A Gilbert-kórról
Talán ismernek a környezetükben olyanokat, akiknek a bőre, vagy inkább a szeme fehérje időnként sárgás színű, de semmi egyéb betegségtünet ezt nem kíséri, panaszt sem okoz nekik, és nem is állandóan észlelhető ez az eltérés. Betegségről van szó?
GyógyHírek 2001.07.27.

  Epebetegségek homeopátiás kezelése
Az epeutak betegségeinek három nagyobb csoportja van: az epekövesség, az epehólyag-gyulladás és az epeutak diszkinézise. A homeopátiás gyógyszeres kezelés akkor jön szóba, amikor sebészi beavatkozást már nem igényel az állapot. Kiegészítő kezelésként használható az allopátiás kezelés mellett, ha nagyon heves, súlyos, icterusos, lázas folyamattal állunk szemben. Igen kedvezően hat viszont enyhébb esetekben, krónikus állapotban és az epeutak diszkinézise esetén.
Elixír Magazin 2001.07.27.

  Tápláló minőségű teje csak a harmonikus érzelmi életet élő anyának lehet.
Az áldott állapot egy olyan kivételezett helyzet, amelyben a nőt a természet minden ereje támogatja abban, hogy tanulhassa és gyakorolhassa az emberlét végső célját és értelmét: a feltétel nélküli, önzetlen szeretetet. Kismamaként úgy fordulhatunk valaki felé, hogy közben semmi garanciánk nincs arra, ő viszonozni fogja. A lemondás azonban mindig tiszteletet ébreszt. Annak a nőnek, aki ezzel a másokért élő, önfeláldozó szereppel lelkileg azonosul, oly mértékig finomodik a rezgése, hogy már akkor a szentség légkörét érezzük körülötte, amikor a fizikai szem számára még láthatatlan a változás. Ezzel az érzelmi megemelkedettséggel a nő képes szeretetre tanítani környezetét. Az ilyen asszony jelenlétében az egyébként törtető, rohanó emberek is elérzékenyülnek: udvariassá, segítőkésszé válnak.
TermészetGyógyász Magazin 2001.07.26.

  Cukorbetegségről az életmód-tanácsadó szemével
Az utóbbi száz évben a magyar lakosság táplálkozása jelentősen megváltozott. Kétszeresére nőtt a zsiradékfogyasztás, a rostok szinte eltűntek az étrendből, helyüket átvették a különböző aromákkal, színezékekkel dúsított 'mű' táplálékok, chipsek és egyéb csemegék. A finomított cukor fogyasztása a sokszorosára nőtt. Yudkin a fehér cukrot a heroinnál is veszélyesebb méregnek tartja. 1975-ben megjelent könyvében leírja, hogy ma két hét alatt eszünk meg annyi cukrot, mint amennyit elődeink egy év alatt fogyasztottak el. Azóta a helyzet tovább romlott.
Komplementer Medicina 2001.07.26.

  Intimtorna - nem csak nőknek
Embertársaink egy része -mégpedig nem is kis csoportról van szó - képtelen jóízűen nevetni, előre retteg a tüsszentéstől, köhögéstől, nem szívesen fut, emel, mert ezekben a helyzetekben az alsóneműje nem ússza meg szárazon. A vizelettartási nehézséggel küzdőknek szinte az egész életét betölti a szégyenérzet, és a szorongás, sokan lemondanak a szexről, a társasági életről, szinte ki sem mozdulnak otthonról. Legtöbben ezt az intim problémát még orvosuknak sem vallják be, pedig ma már van segítség.
Magazix.hu 2001.07.25.

  Mi is az a kullancsok által terjedő Lyme-kór?
A Lyme-kór vagy más néven Lyme borreliosis elnevezés ma már legtöbbünk számára ismerősen cseng. Azt is (illetve általában csak azt) tudjuk róla, hogy kullancsok terjesztik. Hogy milyen betegségről van szó, és hogyan védekezhetünk ellene, már kevesebbünk számára világos. Éppen ideje pótolni a hiányzó információkat, hiszen a kullancscsípés veszélye leginkább ebben az évszakban áll fenn.
She.hu 2001.07.25.

Tippek felfázásra. Hólyag- és veseteák.

A következőkben a sok kellemetlenséggel járó húgyúti fertőzések és a nagyon gyakori hólyaggyulladás enyhítésére szolgáló gyógynövényekkel köthetünk ismeretséget.

Jó tudni, hogy a felfázásra hajlamosabb embereknek sem kell azonnal az antibiotikumokhoz folyamodni. Különösen a kezdeti stádiumban érdemes megkísérelni a bajt a rendelkezésre álló gyógyteákkal rendezni, hiszen ezek a természetes orvosságok mellékhatások nélkül végzik munkájukat, és segítségükkel igen gyakran megspórolhatjuk a mellékhatásokat is okozó antibiotikumok szedését. A natúrmedicina két, egymástól némileg eltérő taktikát javasol:

Első 'haditerv': a kórokozók elpusztítása
Eszerint a kórokozókat ártalmatlanná teszszük, mielőtt azok a hólyag falán megtudnak kapaszkodni, vagy fel tudnak mászni a húgyvezetéken. A húgyútak fertőtlenítésének legjobb eszköze a medveszőlő. Levelei az arbutin nevű hatóanyagot tartalmazzák, amely csak a vizeletben alakul át antibakteriális anyaggá. És a dolog csak akkor működik, ha a vizelet nem túlságosan savas: ideálisnak tekinthető az enyhén lúgos, 8-as pH-érték. A vegetáriánus étkezés, a sok főzelék, zöldség és tejtermék fogyasztása készíti elő leginkább az arbutin számára tökéletes 'táptalajt'. Számos preparátum és tea tartalmaz medveszőlő-kivonatot, de tudnunk kell, hogy az érzékeny gyomrúak nem mindig viselik el a növény hatóanyagát, a medveszőlő cserzőanyagai izgathatják a gyomor nyálkahártyáját. A magunk készítette tea esetében csökkenthetjük a cserzőanyag-tartalmat, amennyiben a leveleket hideg vízzel öntjük le és több órán át hagyjuk ázni. Medveszőlőt vagy arbutintartalmú preparátumokat orvosi javallat nélkül egy hétnél hosszabb ideig ne szedjünk. A húgyúti megbetegedések kórokozói ellen kínálja a natúrmedicina a mustárolaj- glükozidok családjába tartozó antibakteriális hatású anyagokat tartalmazó tormagyökeret (Armoracia lapathifolia) is, amely ugyancsak segíti az egyszerű húgyúti fertőzések kezelését. Jó gyulladáscsökkentő még a Lapacho- (Actimmun) tea, a grépfrútmag- és kasvirágcsepp, illetve a macskakarom is.

Kettes számú taktika mossuk át a húgyutakat
Ki kell öblíteni szervezetünkből a kórokozókat, mielőtt azok a húgyutakban megtelepednének. Ebben nyújt segítséget a nyírfalevél, az iglicegyökér a gyermekláncfű, a tarackgyökértörzs, a zsurló és az aranyvessző, mely utóbbi a levezető húgyutak izomzatának görcsét is oldja. A vízhajtó gyógynövények hatóanyagai javítják a vesék vérellátását, és fokozzák a vizeletkiválasztást. E tekintetben igen fontos a magas káliumtartalom, amellyel például a csalán is rendelkezik. Ellentétben a vízhajtó hatású vérnyomáscsökkentő gyógyszerekkel, a növényi 'vízhajtót' nem befolyásolják a szervezet ásványianyag-háztartását.

Átöblítő terápia
Az 'átöblítő terápia' sikeréhez elengedhetetlen a bőséges ­ naponta legkevesebb 2-3 liternyi ­ folyadék elfogyasztása. A hólyag- és veseteák előnyei közé tartozik, hogy fogyasztásukkal egyúttal a szükséges vízmenynyiséget is magunkhoz vesszük, de vigyázat: akik szív- vagy veseelégtelenség miatt hajlamosak a folyadékfelhalmozódásra, ne fogyasszák ezeket az átöblítő teákat.

Vizelethajtó gyógyteák

 • 2 dkg zsurlófű, 1 kg nyírfalevél, 1 dkg lestyángyökér, 1 dkg áfonyalevél.
  Egy evőkanálnyi teakeveréket 2,5 dl vízzel leforrázunk. A megszűrt teából reggel és este 1-1 csészényit fogyasztunk.
 • 2 dkg petrezselyemgyökér, 1 dkg lestyángyökér, 1 dkg édesgyökér, 0,5 dkg borókatermés.
  Egy evőkanálnyi teakeveréket 2,5 dl vízzel leforrázva 10 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Naponta 2-3 csészényit fogyasztunk.
 • 2,5 dkg búzavirág, 2,5 dkg nyírfalevél, 1 dkg vörösáfonya-levél, 5 dkg mezei zsúrló, 1 dkg csipkebogyó, 1 dkg kukoricabajusz.
  1 evőkanálnyi teakeveréket 1 csésze vízzel leforrázva, édesítés nélkül, langyosan, naponta 2-3 csészével fogyasztunk.
 • Húgykőhajtó: 1 kávéskanál nyírfalevelet 2,5 dl vízben 5 percig főzünk, ha kihűlt, leszűrjük. Naponta 2-4 csészényit iszunk belőle.
 • 2,5 dkg csipkebogyó, 5 dkg petrezselyemgyökér, 3 dkg nyírfalevél.
  Keverékéből 1 evőkanálnyit 3 dl vízzel 3 percig főzünk, majd megszűrjük. Napi két csészével fogyasztunk belőle.
 • Nyírfalevélfőzet (főként vizelethajtó).
  2-2,5 dkg szárított, összevagdalt nyírfalevélre 2-2,5 dl forró vizet öntünk, 1-1,5 órát állni hagyjuk, majd leszűrjük. Napi 2-3 csészényit fogyasztunk belőle.


Jó tanács
A fertőtlenítő és vízhajtó gyógynövények kombinálása növeli a siker lehetőségét, de ha egy héten belül nem tapasztalunk kielégítő eredményt, forduljunk feltétlenül orvoshoz! A láz, a fájdalmak, vagy a vér a vizeletben minden esetben arra utal, hogy a fertőzés a veséket is megtámadta, és ebben az esetben antibiotikumos ­ tehát szakorvosi ­ kezelés szükséges!

INFO
* Ajánlott irodalom: Zajkás­Gaálné: Vesebetegek szakácskönyve
* Immunerősítés: Melissa Egészségközpont: 318-0320, 318-0286

ideál Reforméletmód-magazin 2002.01.24.

K. D.


Kapcsolódó cikkek:

 • A hólyaghurutról

 • A néma szenvedő. Vese és a hólyag betegségei.

 • Epebetegségek népi gyógymódjai

 • Táplálékod legyen gyógyítód! •   küldje el ezt az oldalt ismerősének!

    vissza       nyomtat
  We subscribe to the HONcode principles of the HON Foundation. Click to verify.

  Utolsó módosítás: 2014.07.28.
  Ajánlott böngészők: Microsoft Internet Explorer, Netscape, Firefox
  Ajánlott minimális felbontás: 800x600