Főoldal ||  Hírlevél ||  Impresszum ||  Fórum ||  Archívum ||  Patikák     
Oldal küldés Nyomtatás  .: Egészséges életmód Főoldal
  Tavaszi léböjtkúra
Tavasszal érdemes megtisztítani magunkat a fölös, esetenként mérgező anyagoktól. A böjt - ahogy a legtöbb vallás tanítja is - nem csak a testnek segít a megtisztulásban, a léleknek is hasznára válhat. Hiszen ilyenkor az ember kerüli a társaságot, a barátokat, a kísértések miatt. S ahogy több időt tölt egyedül, módja van 'magával beszélgetni'. Minden befelé fordulás, figyelés segít jobban megismerni önmagunkat.
Hölgyvilág 2002.04.19.

  Felejtsük el a nehéz napokat!
A menstruációs fájdalmak sok nőnek megkeserítik az életét. Mindegy, hogy havonta vagy csak időnként jelentkeznek, hogy erősebbek vagy gyengébbek ezek a fájdalmak, nem szabad azt mondani, hogy ez a nők sorsa, vagy hogy ezzel együtt kell élni. Lehet, hogy csak az életmódon kellene változtatni, de az is lehet, hogy komolyabb bajt jeleznek a görcsök. Vannak, akiknek évekig vagy évtizedekig nem okozott problémát a havi vérzés. Rendszeresen, minden fájdalom nélkül telt el az a bizonyos öt nap. De elég egy munkahelyváltás, megfeszített munka, állandó túlórák, és máris jelentkezhetnek a gondok. Ha valakinek kevés ideje van kikapcsolódásra, sportra, szervezete előbb vagy utóbb jelezni fogja a túlterheltséget: például a rendszertelen vagy erősebb havi vérzéssel.
Hölgyvilág 2002.04.19.

  Vércsoport szerinti étrend II.
Korábban megjelent cikkünk folytatásaként, melyben a 0 vércsoportúaknak ajánlott étrendet ismertettük, ezúttal az A vércsoportúak számára gyűjtöttünk egy csokorra valót. Az A vércsoportúak esetében különösen fontos, hogy az ételeket a lehető legtermészetesebb formában fogyasszák el, frissen és tisztán. Alacsony gyomorsavszinttel rendelkeznek, emiatt számukra leginkább a vegetárius étrend és életforma ajánlott.
Hölgyfórum 2002.04.18.

  Betegség, álarc mögött
A szakirodalom a reflux betegséget 'álarcos fojtogatónak' is nevezi, hiszen gyakran más betegségek tünetei mögé bújik. A kínzó panaszok ellenére az érintettek nagy része el sem jut a szakrendelőkig, hiszen a betegség tünetei a laikusok számára megtévesztőek. A reflux betegség - a gyomornedv kóros gyakoriságú visszaáramlása a nyelőcsőbe - gyakran jelenik meg 'álarcban', légúti betegségnek álcázva magát. Azért okoz kellemetlen tüneteket, mert a gyomorban lévő erős sav felmarja a nyelőcső, esetenként a gége nyálkahártyáját, illetve idegi úton hörgőgörcsöt is okozhat.
Shape Magazin 2002.04.17.

  Élet a nagy csapás után
A szélütés súlyos következményekkel járó agyi történés - orvosi szóval agyi érkatasztrófa. A stroke-ot elszenvedő egyén - az életvitelt zavaró, az élet minőségét rontó maradványtünetek állandósulása miatt - gyakran családi gondozásra szorul. A betegség és a nyomában fennmaradó állapot jelentős fizikai, lelki és anyagi terhet jelent mind az érintett, mind környezete számára. Az említett agyi 'történés' azonban nem véletlenszerűen bekövetkező sorscsapás, lehet ellene védekezni. A megfelelő életmód esélyt adhat megelőzésére, illetve baj esetén, a kellő időben megkezdődő ellátás és a hatékony gyógyszerek alkalmazása segíthet abban, hogy ismételt fellépését kivédjék.
Népszabadság - Gyógyász Magazin 2002.04.16.

  Az a csodálatos vöröshagyma... 1.
A vöröshagyma (Allium coepa) ősrégi és világszerte igencsak elterjedt fűszer, szinte egyetlen ország konyhája sem nélkülözheti - egyike a legősibb termesztett növényeinknek. A vöröshagyma a magyar kerteknek is elengedhetetlen növénye, a legfontosabb ízesítő fűszer a magyar konyhában. Minden háznál van, még a legszegényebbeknél is mindig akadt. Azt tartják, minél szegényebb volt a család, annál egészségesebbek voltak a gyerekek. Ez részben a sok, legtöbbször nyersen elfogyasztott hagymának köszönhető.
1perces 2002.04.12.

Fokozott verejtékezés

A verejtékezés vagy izzadás élettani folyamat. Szerepe van a szervezet hőszabályozásában. Gyakran lép fel a változás korában nőknél. Utalhat belső elválasztású mirigyek működési zavaraira (pajzsmirigytúltengés). A bőséges verejtékezés (hyperhydrosis) a vegetatív idegrendszer szabályozási rendellenessége. Összefügg a bőr faggyúmirigyeinek tevékenységével. A bőséges verejtékezés kiterjedhet a bőr különböző területeire, de lehet kifejezetten helyi jellegű (hónaljban, tenyéren, lábfejen). Esetenként tükrözhet lelki megterhelést, fokozott izgalmi állapotot, félelmet, fájdalmat. Összefügg megerőltető fizikai tevékenységgel. A fokozott izzadás tartozhat egyes megbetegedések tünetei közé. Ilyen a verejtékezéssel összefüggő olajos bőrfelület (hyperhydrosis oleosa) a Parkinson-tünetegyüttesben.

Felléphet egyes gyógyszerek mellékhatásaként. Változhat napszakonként, példát szolgáltat az éjszakai izzadás.
A szervezet vízvesztesége a bőr felületén át állandó jellegű, az izzadságmirigyek tevékenységétől függetlenül is (perspiratio). Ezt a 'láthatatlan' vízveszteséget nem észleljük (perspiratio insensibilis) és független a fent említett tényezőktől. A kilélegzett levegővel is távozik víz. A bőrfelületről kb. 0,5 milliliter párolog el testsúly-kilogrammonként és óránként, napi átlagban 1 liter víz.

Ezzel szemben a külső hőmérséklet, az élettér levegőjének nedvességtartalma, a légmozgások, a ruházat az érzékelhető izzadást befolyásolják (perspiratio sensibilis), változó mértékben. Figyelmeztető tünetként értékeljük, ha az izzadás foka nem függ össze az említett lelki tényezőkkel, a munkavégzéssel kapcsolatos tevékenységgel, a környezeti befolyásokkal.

Az izzadság összetételében a víz általában 99%-ot képvisel. Oldott állapotban található benne nátrium-klorid, urea (karbamid), illékony zsírsavak, koleszterin.

Az egyénre jellemző szagot okozó anyagok mellett a táplálkozás során felvett egyes vegyületek is kiválasztódnak ideiglenesen a verejtékmirigyeken át, továbbá egyes gyógyszerek és átalakulási, lebontási termékeik. Immunglobulinok így kerülnek a szervezet felületére, bizonyos fokig védettséget nyújtva egyes kórokozókkal szemben.

Említettük, hogy az izzadás mértéke és a verejték összetétele egyaránt összefügghet kóros állapotokkal. Olyan tünetekről van szó, amelyeket ideig-óráig el lehet tüntetni külsőleg alkalmazott izzadsággátlókkal, illatfedőkkel, de a cél mindenképpen az oki (causalis) kezelés, az életvitellel összefüggő teendők betartása.

A homeopátiai kezelések közül állnak rendelkezésre - egyebek mellett - a következők:
Sambucus (Fekete bodza, Sambucus nigra. A virágzatok és a fiatal levelek egyenlő arányú elegyéből készített gyógyszerek).
Csecsemőknél, kisgyerekeknél gyakran bedugul az orr, ami megzavarja a táplálkozást. Amikor belázasodik, bőséges verejtékezés észlelhető, főleg ébredéskor. Nehézlégzés (dyspnoe, pseudocroup). Felnőttnél ismétlődő légúti hurut. Akárcsak gyermekkorban, felébredéskor bőséges verejtékezés ('csuromvizesen ébred'). Tünetei fokozódnak éjjel. Napközben egyes gyümölcsök vagy levük válthatja ki. Javulás mutatkozik, ha felültetik a gyermeket az ágyban. Felnőtteknél csökkennek a tünetek reggeli tevékenység, mozgás során.

Adagolás: D2-D4 vagy 4 CH naponta 3-szor: felébredéskor, kora délután és este lefekvéskor.

Chamomilla (az orvosi székfű vagy kamilla, Chamomilla recutita virágzó föld feletti része).
Nyugtalan, nyűgös, türelmetlen, szeszélyes, 'nehezen kezelhető' gyermek. Kér vagy követel valamit, majd ha elérte célját, eldobja és mást kér. Ha ordít, toporzékol, dühét csak fokozza, ha összeszidják, rászólnak. Megnyugszik, ha felveszik, hordozzák, kényeztetik. Általában az egyenletesen ismétlődő mozgás, ringatás, utazás vonattal, kedvezően hat rá. Alkati szer, de jótékony hatására lehet számítani, ha éjjel ellepi a forró izzadás, valamint a fogzás időszakában. Lázas állapotban csak egyik arcfele pirosodik ki. A felnőttre jellemző a fokozott ingerlékenység, a túlérzékenység fájdalmakkal szemben (hyperaesthesia, hyperalgia). Másokhoz viszonyítva érzékenyebb szagok iránt. Gyakori fejfájás, ilyenkor homlokán, fejbőrén fokozott izzadás. Fogfájását meleg váltja ki, hideg viszont enyhíti. Gyakran bereked. Száraz köhögés. Felnőttnél a tünetek fokozódnak melegben, szeles időben, este és éjjel. Kívánja a feketekávét.

Adagolás: gyermeknél 9 CH - 12 CH óránként, majd 4 óránként 3 globulus. Felnőttnél 15 CH másodnaponként.

TermészetGyógyász Magazin 2002.01.07.

Dr. Rácz Gábor

 • Izzasztó napok •   küldje el ezt az oldalt ismerősének!

    vissza       nyomtat
  We subscribe to the HONcode principles of the HON Foundation. Click to verify.

  Utolsó módosítás: 2014.04.17.
  Ajánlott böngészők: Microsoft Internet Explorer, Netscape, Firefox
  Ajánlott minimális felbontás: 800x600