Főoldal ||  Hírlevél ||  Impresszum ||  Fórum ||  Archívum ||  Patikák     
Oldal küldés Nyomtatás  .: Egészséges életmód Főoldal
  Kínai gyógyászat I. - A Chi harmóniája
'Nem úgy van már semmi, ahogyan régen - szólt a falu orvosa. - Csak akkor kaptam pénzt, ha mindenki egészséges volt. Ha valaki mégis megbetegedett, eljött hozzám, s én ingyen meggyógyítottam.' De az emberek elfeledkeztek arról a képességről, hogyan lehet megőrizni egészségüket, nem pedig a visszaszerzéséért küzdeni, akkor, amikor már belebetegedtek valamibe.
HarmoNet 2001.08.29.

  Fiúgondok - A gyermekkori, hirtelen kialakuló herefájdalmakról
Ezek a panaszok bármely életkorban jelentkezhetnek, ugyanakkor a gyermek kora segítségünkre lehet abban, hogy mely betegségre gondoljunk. A tünetek közül az első a fájdalom szokott lenni. Nehézséget jelenthet a diagnosztizálás (és a gyógykezelés megkezdése) szempontjából, hogy olykor a gyermek későn jelzi szüleinek panaszait, tüneteit.
Patika Tükör 2001.08.29.

  Mentőötletek rossz napokra
A gond, a feszültség nem tesz jót sem a léleknek, sem a bőrnek. Apró trükkökkel védekezhetünk a stressz ellen, hogy a rossz napok ne hagyjanak nyomot rajtunk. Ha fáradt és feszült, a fejfájás kerülgeti, próbálja az arcizmok lazításával felfrissíteni magát. Végezheti bármikor, reggel a fürdőszobában, délelőtt munka közben.
Hölgyvilág 2001.08.28.

  Kullancsveszély!
Az első pillantásra békés és idilli erdőkben, mezőkön, réteken is veszélyek leselkednek ránk. Az aljnövényzetben kullancsok várnak áldozataikra. Sajnos nem csak a szabadban kerülhetünk velük kapcsolatba, gyakran háziállataink szőrében elrejtőzködve jutnak a lakásba.
TermészetGyógyász Magazin 2001.08.28.

  Nem betegség, de elviselhetetlen
Aki tapasztalta már és szenvedett tőle, nem tudja ártatlan tünetként elfogadni. Felmérés során rangsorolták a már-már elviselhetetlen testi kínokat, s a fülzúgás a harmadik helyre került, felsorakozva az epe- és vesegörcs, illetve a szédülés mögé.
Gyöngy 2001.08.27.

  Leendő anyukák, figyelem! Fogmosás!
Miért is olyan fontos a várandós nők fogápolása? Ha azon leendő anyukák közé tartozik, akik a kilenc hónap alatt egyszer sem szándékozták meglátogatni fogorvosukat, akkor ideje, hogy megtudja, miért fontos terhesség alatt a fogakra való fokozott odafigyelés.
She.hu 2001.08.27.

Fokozott verejtékezés

A verejtékezés vagy izzadás élettani folyamat. Szerepe van a szervezet hőszabályozásában. Gyakran lép fel a változás korában nőknél. Utalhat belső elválasztású mirigyek működési zavaraira (pajzsmirigytúltengés). A bőséges verejtékezés (hyperhydrosis) a vegetatív idegrendszer szabályozási rendellenessége. Összefügg a bőr faggyúmirigyeinek tevékenységével. A bőséges verejtékezés kiterjedhet a bőr különböző területeire, de lehet kifejezetten helyi jellegű (hónaljban, tenyéren, lábfejen). Esetenként tükrözhet lelki megterhelést, fokozott izgalmi állapotot, félelmet, fájdalmat. Összefügg megerőltető fizikai tevékenységgel. A fokozott izzadás tartozhat egyes megbetegedések tünetei közé. Ilyen a verejtékezéssel összefüggő olajos bőrfelület (hyperhydrosis oleosa) a Parkinson-tünetegyüttesben.

Felléphet egyes gyógyszerek mellékhatásaként. Változhat napszakonként, példát szolgáltat az éjszakai izzadás.
A szervezet vízvesztesége a bőr felületén át állandó jellegű, az izzadságmirigyek tevékenységétől függetlenül is (perspiratio). Ezt a 'láthatatlan' vízveszteséget nem észleljük (perspiratio insensibilis) és független a fent említett tényezőktől. A kilélegzett levegővel is távozik víz. A bőrfelületről kb. 0,5 milliliter párolog el testsúly-kilogrammonként és óránként, napi átlagban 1 liter víz.

Ezzel szemben a külső hőmérséklet, az élettér levegőjének nedvességtartalma, a légmozgások, a ruházat az érzékelhető izzadást befolyásolják (perspiratio sensibilis), változó mértékben. Figyelmeztető tünetként értékeljük, ha az izzadás foka nem függ össze az említett lelki tényezőkkel, a munkavégzéssel kapcsolatos tevékenységgel, a környezeti befolyásokkal.

Az izzadság összetételében a víz általában 99%-ot képvisel. Oldott állapotban található benne nátrium-klorid, urea (karbamid), illékony zsírsavak, koleszterin.

Az egyénre jellemző szagot okozó anyagok mellett a táplálkozás során felvett egyes vegyületek is kiválasztódnak ideiglenesen a verejtékmirigyeken át, továbbá egyes gyógyszerek és átalakulási, lebontási termékeik. Immunglobulinok így kerülnek a szervezet felületére, bizonyos fokig védettséget nyújtva egyes kórokozókkal szemben.

Említettük, hogy az izzadás mértéke és a verejték összetétele egyaránt összefügghet kóros állapotokkal. Olyan tünetekről van szó, amelyeket ideig-óráig el lehet tüntetni külsőleg alkalmazott izzadsággátlókkal, illatfedőkkel, de a cél mindenképpen az oki (causalis) kezelés, az életvitellel összefüggő teendők betartása.

A homeopátiai kezelések közül állnak rendelkezésre - egyebek mellett - a következők:
Sambucus (Fekete bodza, Sambucus nigra. A virágzatok és a fiatal levelek egyenlő arányú elegyéből készített gyógyszerek).
Csecsemőknél, kisgyerekeknél gyakran bedugul az orr, ami megzavarja a táplálkozást. Amikor belázasodik, bőséges verejtékezés észlelhető, főleg ébredéskor. Nehézlégzés (dyspnoe, pseudocroup). Felnőttnél ismétlődő légúti hurut. Akárcsak gyermekkorban, felébredéskor bőséges verejtékezés ('csuromvizesen ébred'). Tünetei fokozódnak éjjel. Napközben egyes gyümölcsök vagy levük válthatja ki. Javulás mutatkozik, ha felültetik a gyermeket az ágyban. Felnőtteknél csökkennek a tünetek reggeli tevékenység, mozgás során.

Adagolás: D2-D4 vagy 4 CH naponta 3-szor: felébredéskor, kora délután és este lefekvéskor.

Chamomilla (az orvosi székfű vagy kamilla, Chamomilla recutita virágzó föld feletti része).
Nyugtalan, nyűgös, türelmetlen, szeszélyes, 'nehezen kezelhető' gyermek. Kér vagy követel valamit, majd ha elérte célját, eldobja és mást kér. Ha ordít, toporzékol, dühét csak fokozza, ha összeszidják, rászólnak. Megnyugszik, ha felveszik, hordozzák, kényeztetik. Általában az egyenletesen ismétlődő mozgás, ringatás, utazás vonattal, kedvezően hat rá. Alkati szer, de jótékony hatására lehet számítani, ha éjjel ellepi a forró izzadás, valamint a fogzás időszakában. Lázas állapotban csak egyik arcfele pirosodik ki. A felnőttre jellemző a fokozott ingerlékenység, a túlérzékenység fájdalmakkal szemben (hyperaesthesia, hyperalgia). Másokhoz viszonyítva érzékenyebb szagok iránt. Gyakori fejfájás, ilyenkor homlokán, fejbőrén fokozott izzadás. Fogfájását meleg váltja ki, hideg viszont enyhíti. Gyakran bereked. Száraz köhögés. Felnőttnél a tünetek fokozódnak melegben, szeles időben, este és éjjel. Kívánja a feketekávét.

Adagolás: gyermeknél 9 CH - 12 CH óránként, majd 4 óránként 3 globulus. Felnőttnél 15 CH másodnaponként.

TermészetGyógyász Magazin 2002.01.07.

Dr. Rácz Gábor

 • Izzasztó napok •   küldje el ezt az oldalt ismerősének!

    vissza       nyomtat
  We subscribe to the HONcode principles of the HON Foundation. Click to verify.

  Utolsó módosítás: 2014.08.23.
  Ajánlott böngészők: Microsoft Internet Explorer, Netscape, Firefox
  Ajánlott minimális felbontás: 800x600