Főoldal ||  Hírlevél ||  Impresszum ||  Fórum ||  Archívum ||  Patikák     
Oldal küldés Nyomtatás  .: Egészséges életmód Főoldal
  A Gilbert-kórról
Talán ismernek a környezetükben olyanokat, akiknek a bőre, vagy inkább a szeme fehérje időnként sárgás színű, de semmi egyéb betegségtünet ezt nem kíséri, panaszt sem okoz nekik, és nem is állandóan észlelhető ez az eltérés. Betegségről van szó?
GyógyHírek 2001.07.27.

  Epebetegségek homeopátiás kezelése
Az epeutak betegségeinek három nagyobb csoportja van: az epekövesség, az epehólyag-gyulladás és az epeutak diszkinézise. A homeopátiás gyógyszeres kezelés akkor jön szóba, amikor sebészi beavatkozást már nem igényel az állapot. Kiegészítő kezelésként használható az allopátiás kezelés mellett, ha nagyon heves, súlyos, icterusos, lázas folyamattal állunk szemben. Igen kedvezően hat viszont enyhébb esetekben, krónikus állapotban és az epeutak diszkinézise esetén.
Elixír Magazin 2001.07.27.

  Tápláló minőségű teje csak a harmonikus érzelmi életet élő anyának lehet.
Az áldott állapot egy olyan kivételezett helyzet, amelyben a nőt a természet minden ereje támogatja abban, hogy tanulhassa és gyakorolhassa az emberlét végső célját és értelmét: a feltétel nélküli, önzetlen szeretetet. Kismamaként úgy fordulhatunk valaki felé, hogy közben semmi garanciánk nincs arra, ő viszonozni fogja. A lemondás azonban mindig tiszteletet ébreszt. Annak a nőnek, aki ezzel a másokért élő, önfeláldozó szereppel lelkileg azonosul, oly mértékig finomodik a rezgése, hogy már akkor a szentség légkörét érezzük körülötte, amikor a fizikai szem számára még láthatatlan a változás. Ezzel az érzelmi megemelkedettséggel a nő képes szeretetre tanítani környezetét. Az ilyen asszony jelenlétében az egyébként törtető, rohanó emberek is elérzékenyülnek: udvariassá, segítőkésszé válnak.
TermészetGyógyász Magazin 2001.07.26.

  Cukorbetegségről az életmód-tanácsadó szemével
Az utóbbi száz évben a magyar lakosság táplálkozása jelentősen megváltozott. Kétszeresére nőtt a zsiradékfogyasztás, a rostok szinte eltűntek az étrendből, helyüket átvették a különböző aromákkal, színezékekkel dúsított 'mű' táplálékok, chipsek és egyéb csemegék. A finomított cukor fogyasztása a sokszorosára nőtt. Yudkin a fehér cukrot a heroinnál is veszélyesebb méregnek tartja. 1975-ben megjelent könyvében leírja, hogy ma két hét alatt eszünk meg annyi cukrot, mint amennyit elődeink egy év alatt fogyasztottak el. Azóta a helyzet tovább romlott.
Komplementer Medicina 2001.07.26.

  Intimtorna - nem csak nőknek
Embertársaink egy része -mégpedig nem is kis csoportról van szó - képtelen jóízűen nevetni, előre retteg a tüsszentéstől, köhögéstől, nem szívesen fut, emel, mert ezekben a helyzetekben az alsóneműje nem ússza meg szárazon. A vizelettartási nehézséggel küzdőknek szinte az egész életét betölti a szégyenérzet, és a szorongás, sokan lemondanak a szexről, a társasági életről, szinte ki sem mozdulnak otthonról. Legtöbben ezt az intim problémát még orvosuknak sem vallják be, pedig ma már van segítség.
Magazix.hu 2001.07.25.

  Mi is az a kullancsok által terjedő Lyme-kór?
A Lyme-kór vagy más néven Lyme borreliosis elnevezés ma már legtöbbünk számára ismerősen cseng. Azt is (illetve általában csak azt) tudjuk róla, hogy kullancsok terjesztik. Hogy milyen betegségről van szó, és hogyan védekezhetünk ellene, már kevesebbünk számára világos. Éppen ideje pótolni a hiányzó információkat, hiszen a kullancscsípés veszélye leginkább ebben az évszakban áll fenn.
She.hu 2001.07.25.

Fokozott verejtékezés

A verejtékezés vagy izzadás élettani folyamat. Szerepe van a szervezet hőszabályozásában. Gyakran lép fel a változás korában nőknél. Utalhat belső elválasztású mirigyek működési zavaraira (pajzsmirigytúltengés). A bőséges verejtékezés (hyperhydrosis) a vegetatív idegrendszer szabályozási rendellenessége. Összefügg a bőr faggyúmirigyeinek tevékenységével. A bőséges verejtékezés kiterjedhet a bőr különböző területeire, de lehet kifejezetten helyi jellegű (hónaljban, tenyéren, lábfejen). Esetenként tükrözhet lelki megterhelést, fokozott izgalmi állapotot, félelmet, fájdalmat. Összefügg megerőltető fizikai tevékenységgel. A fokozott izzadás tartozhat egyes megbetegedések tünetei közé. Ilyen a verejtékezéssel összefüggő olajos bőrfelület (hyperhydrosis oleosa) a Parkinson-tünetegyüttesben.

Felléphet egyes gyógyszerek mellékhatásaként. Változhat napszakonként, példát szolgáltat az éjszakai izzadás.
A szervezet vízvesztesége a bőr felületén át állandó jellegű, az izzadságmirigyek tevékenységétől függetlenül is (perspiratio). Ezt a 'láthatatlan' vízveszteséget nem észleljük (perspiratio insensibilis) és független a fent említett tényezőktől. A kilélegzett levegővel is távozik víz. A bőrfelületről kb. 0,5 milliliter párolog el testsúly-kilogrammonként és óránként, napi átlagban 1 liter víz.

Ezzel szemben a külső hőmérséklet, az élettér levegőjének nedvességtartalma, a légmozgások, a ruházat az érzékelhető izzadást befolyásolják (perspiratio sensibilis), változó mértékben. Figyelmeztető tünetként értékeljük, ha az izzadás foka nem függ össze az említett lelki tényezőkkel, a munkavégzéssel kapcsolatos tevékenységgel, a környezeti befolyásokkal.

Az izzadság összetételében a víz általában 99%-ot képvisel. Oldott állapotban található benne nátrium-klorid, urea (karbamid), illékony zsírsavak, koleszterin.

Az egyénre jellemző szagot okozó anyagok mellett a táplálkozás során felvett egyes vegyületek is kiválasztódnak ideiglenesen a verejtékmirigyeken át, továbbá egyes gyógyszerek és átalakulási, lebontási termékeik. Immunglobulinok így kerülnek a szervezet felületére, bizonyos fokig védettséget nyújtva egyes kórokozókkal szemben.

Említettük, hogy az izzadás mértéke és a verejték összetétele egyaránt összefügghet kóros állapotokkal. Olyan tünetekről van szó, amelyeket ideig-óráig el lehet tüntetni külsőleg alkalmazott izzadsággátlókkal, illatfedőkkel, de a cél mindenképpen az oki (causalis) kezelés, az életvitellel összefüggő teendők betartása.

A homeopátiai kezelések közül állnak rendelkezésre - egyebek mellett - a következők:
Sambucus (Fekete bodza, Sambucus nigra. A virágzatok és a fiatal levelek egyenlő arányú elegyéből készített gyógyszerek).
Csecsemőknél, kisgyerekeknél gyakran bedugul az orr, ami megzavarja a táplálkozást. Amikor belázasodik, bőséges verejtékezés észlelhető, főleg ébredéskor. Nehézlégzés (dyspnoe, pseudocroup). Felnőttnél ismétlődő légúti hurut. Akárcsak gyermekkorban, felébredéskor bőséges verejtékezés ('csuromvizesen ébred'). Tünetei fokozódnak éjjel. Napközben egyes gyümölcsök vagy levük válthatja ki. Javulás mutatkozik, ha felültetik a gyermeket az ágyban. Felnőtteknél csökkennek a tünetek reggeli tevékenység, mozgás során.

Adagolás: D2-D4 vagy 4 CH naponta 3-szor: felébredéskor, kora délután és este lefekvéskor.

Chamomilla (az orvosi székfű vagy kamilla, Chamomilla recutita virágzó föld feletti része).
Nyugtalan, nyűgös, türelmetlen, szeszélyes, 'nehezen kezelhető' gyermek. Kér vagy követel valamit, majd ha elérte célját, eldobja és mást kér. Ha ordít, toporzékol, dühét csak fokozza, ha összeszidják, rászólnak. Megnyugszik, ha felveszik, hordozzák, kényeztetik. Általában az egyenletesen ismétlődő mozgás, ringatás, utazás vonattal, kedvezően hat rá. Alkati szer, de jótékony hatására lehet számítani, ha éjjel ellepi a forró izzadás, valamint a fogzás időszakában. Lázas állapotban csak egyik arcfele pirosodik ki. A felnőttre jellemző a fokozott ingerlékenység, a túlérzékenység fájdalmakkal szemben (hyperaesthesia, hyperalgia). Másokhoz viszonyítva érzékenyebb szagok iránt. Gyakori fejfájás, ilyenkor homlokán, fejbőrén fokozott izzadás. Fogfájását meleg váltja ki, hideg viszont enyhíti. Gyakran bereked. Száraz köhögés. Felnőttnél a tünetek fokozódnak melegben, szeles időben, este és éjjel. Kívánja a feketekávét.

Adagolás: gyermeknél 9 CH - 12 CH óránként, majd 4 óránként 3 globulus. Felnőttnél 15 CH másodnaponként.

TermészetGyógyász Magazin 2002.01.07.

Dr. Rácz Gábor

 • Izzasztó napok •   küldje el ezt az oldalt ismerősének!

    vissza       nyomtat
  We subscribe to the HONcode principles of the HON Foundation. Click to verify.

  Utolsó módosítás: 2014.07.23.
  Ajánlott böngészők: Microsoft Internet Explorer, Netscape, Firefox
  Ajánlott minimális felbontás: 800x600