Főoldal ||  Hírlevél ||  Impresszum ||  Fórum ||  Archívum ||  Patikák     
Oldal küldés Nyomtatás  .: Egészséges életmód Főoldal
  Természetes gyógymódok gyerekbajokra
Enyhe külső sérülések ill. kisebb panaszok esetén egyre több szülő próbálja meg kikerülni a gyógyszereket, amelyek esetleges mellékhatásai plusz terhelést jelenthetnek a kis szervezet számára. Alternatív módszereket (gyógyteákat, borogatásokat) alkalmaznak inkább, amelyek mellékhatások nélkül, kíméletesen orvosolják a bajt, ráadásul általuk a szülői gondoskodás - talán a leghatékonyabb gyógyszer! - is jobban érvényesül. A következő összeállítás a legtipikusabb panaszokat és természetes ellenszerüket tartalmazza:
She.hu 2001.04.28.

  Pesszárium - az újra felfedezet fogamzásgátló módszer
Szexológusunktól, Dr. Farkas Tibortól, és nőgyógyászunktól, Dr. Kornya Lászlótól egyre több hölgy olvasónk érdeklődik vajon hogy is működik a pesszárium nevű fogamzásgátló eszköz.
HarmoNet 2001.04.28.

  Magas sarok: rossz térd
A magas sarkú cipők, legyen szó tűsarokról vagy telitalpúról, különösen nagy megterhelésnek teszik ki a térdeket. A cipők sarkának mérete és a térdízület porcának pusztulása közötti oksági kapcsolatot tudományosan elsőként igazoló orvos szerint a magas sarkú lábbelik olyanok mint a dohányzás. Eleinte nem érezni a káros hatást, de mire megjelennek az első tünetek, már túl késő.
Jövőnéző 2001.04.27.

  Mi okoz fejfájást?
Könnyedén dobálózunk a fejfájás panaszával, a különböző fájdalomcsillapítókkal, azon pedig nem sokat törjük a fejünket, hogy mi lehet az oka. Pedig akkor könnyebb lenne elmulasztani is.
She.hu 2001.04.27.

  A szédülés okai
Ha inog a föld a talpunk alatt, ha bizonytalan a járás vagy ha forog velünk a világ, ez mind-mind a szédülés biztos jele. Különböző képzelőerejű betegek külön-féleképpen fogalmazzák meg ezt a panaszt.
Patika Tükör 2001.04.26.

  Meditáció avagy a szellem és a lélek megtisztítása
Ha gondolatai fel-le száguldozva kergetik egymást, és úgy érzi, a feje mindjárt szétrobban, a meditáció lecsillapítja a vihart. Az ősi módszer bárhol szabadon művelhető: buszon, vonaton, parkban. Nem igényel drága felszerelést, csak egyenesen, lehunyt szemmel kell ülnie. Még órára sincs szükség, hiszen az emberi agy különleges képessége révén mindig pontosan tudni fogja, mikor elég. A meditálás közben felfedezheti belső erőforrásait és egységesebbé válik a személyisége. A meditáció rendkívül személyes dolog: olyan, mint egy igazi nagy titok, melyet az ember nem oszt meg akárkivel.
Shape Magazin 2001.04.25.

Fokozott verejtékezés

A verejtékezés vagy izzadás élettani folyamat. Szerepe van a szervezet hőszabályozásában. Gyakran lép fel a változás korában nőknél. Utalhat belső elválasztású mirigyek működési zavaraira (pajzsmirigytúltengés). A bőséges verejtékezés (hyperhydrosis) a vegetatív idegrendszer szabályozási rendellenessége. Összefügg a bőr faggyúmirigyeinek tevékenységével. A bőséges verejtékezés kiterjedhet a bőr különböző területeire, de lehet kifejezetten helyi jellegű (hónaljban, tenyéren, lábfejen). Esetenként tükrözhet lelki megterhelést, fokozott izgalmi állapotot, félelmet, fájdalmat. Összefügg megerőltető fizikai tevékenységgel. A fokozott izzadás tartozhat egyes megbetegedések tünetei közé. Ilyen a verejtékezéssel összefüggő olajos bőrfelület (hyperhydrosis oleosa) a Parkinson-tünetegyüttesben.

Felléphet egyes gyógyszerek mellékhatásaként. Változhat napszakonként, példát szolgáltat az éjszakai izzadás.
A szervezet vízvesztesége a bőr felületén át állandó jellegű, az izzadságmirigyek tevékenységétől függetlenül is (perspiratio). Ezt a 'láthatatlan' vízveszteséget nem észleljük (perspiratio insensibilis) és független a fent említett tényezőktől. A kilélegzett levegővel is távozik víz. A bőrfelületről kb. 0,5 milliliter párolog el testsúly-kilogrammonként és óránként, napi átlagban 1 liter víz.

Ezzel szemben a külső hőmérséklet, az élettér levegőjének nedvességtartalma, a légmozgások, a ruházat az érzékelhető izzadást befolyásolják (perspiratio sensibilis), változó mértékben. Figyelmeztető tünetként értékeljük, ha az izzadás foka nem függ össze az említett lelki tényezőkkel, a munkavégzéssel kapcsolatos tevékenységgel, a környezeti befolyásokkal.

Az izzadság összetételében a víz általában 99%-ot képvisel. Oldott állapotban található benne nátrium-klorid, urea (karbamid), illékony zsírsavak, koleszterin.

Az egyénre jellemző szagot okozó anyagok mellett a táplálkozás során felvett egyes vegyületek is kiválasztódnak ideiglenesen a verejtékmirigyeken át, továbbá egyes gyógyszerek és átalakulási, lebontási termékeik. Immunglobulinok így kerülnek a szervezet felületére, bizonyos fokig védettséget nyújtva egyes kórokozókkal szemben.

Említettük, hogy az izzadás mértéke és a verejték összetétele egyaránt összefügghet kóros állapotokkal. Olyan tünetekről van szó, amelyeket ideig-óráig el lehet tüntetni külsőleg alkalmazott izzadsággátlókkal, illatfedőkkel, de a cél mindenképpen az oki (causalis) kezelés, az életvitellel összefüggő teendők betartása.

A homeopátiai kezelések közül állnak rendelkezésre - egyebek mellett - a következők:
Sambucus (Fekete bodza, Sambucus nigra. A virágzatok és a fiatal levelek egyenlő arányú elegyéből készített gyógyszerek).
Csecsemőknél, kisgyerekeknél gyakran bedugul az orr, ami megzavarja a táplálkozást. Amikor belázasodik, bőséges verejtékezés észlelhető, főleg ébredéskor. Nehézlégzés (dyspnoe, pseudocroup). Felnőttnél ismétlődő légúti hurut. Akárcsak gyermekkorban, felébredéskor bőséges verejtékezés ('csuromvizesen ébred'). Tünetei fokozódnak éjjel. Napközben egyes gyümölcsök vagy levük válthatja ki. Javulás mutatkozik, ha felültetik a gyermeket az ágyban. Felnőtteknél csökkennek a tünetek reggeli tevékenység, mozgás során.

Adagolás: D2-D4 vagy 4 CH naponta 3-szor: felébredéskor, kora délután és este lefekvéskor.

Chamomilla (az orvosi székfű vagy kamilla, Chamomilla recutita virágzó föld feletti része).
Nyugtalan, nyűgös, türelmetlen, szeszélyes, 'nehezen kezelhető' gyermek. Kér vagy követel valamit, majd ha elérte célját, eldobja és mást kér. Ha ordít, toporzékol, dühét csak fokozza, ha összeszidják, rászólnak. Megnyugszik, ha felveszik, hordozzák, kényeztetik. Általában az egyenletesen ismétlődő mozgás, ringatás, utazás vonattal, kedvezően hat rá. Alkati szer, de jótékony hatására lehet számítani, ha éjjel ellepi a forró izzadás, valamint a fogzás időszakában. Lázas állapotban csak egyik arcfele pirosodik ki. A felnőttre jellemző a fokozott ingerlékenység, a túlérzékenység fájdalmakkal szemben (hyperaesthesia, hyperalgia). Másokhoz viszonyítva érzékenyebb szagok iránt. Gyakori fejfájás, ilyenkor homlokán, fejbőrén fokozott izzadás. Fogfájását meleg váltja ki, hideg viszont enyhíti. Gyakran bereked. Száraz köhögés. Felnőttnél a tünetek fokozódnak melegben, szeles időben, este és éjjel. Kívánja a feketekávét.

Adagolás: gyermeknél 9 CH - 12 CH óránként, majd 4 óránként 3 globulus. Felnőttnél 15 CH másodnaponként.

TermészetGyógyász Magazin 2002.01.07.

Dr. Rácz Gábor

 • Izzasztó napok •   küldje el ezt az oldalt ismerősének!

    vissza       nyomtat
  We subscribe to the HONcode principles of the HON Foundation. Click to verify.

  Utolsó módosítás: 2014.04.23.
  Ajánlott böngészők: Microsoft Internet Explorer, Netscape, Firefox
  Ajánlott minimális felbontás: 800x600