Főoldal ||  Hírlevél ||  Impresszum ||  Fórum ||  Archívum ||  Patikák     
Oldal küldés Nyomtatás  .: Egészséges életmód Főoldal
  Egyensúlyban. Fogyni mindenáron?
Vannak, akik szabályosan éhen halnak a drasztikus diéta következtében: a betegség neve: anorexia nervosa. A bulimia nervosa nevű táplálkozási zavar háromszor annyi lányt érint, mint az anorexia. A bulimiás ételt csen el, titokban megeszi, majd szándékosan kiöklendezi magából. A táplálkozási betegségek következményei végzetesek is lehetnek: az éhenhalástól kezdve az önhánytatás okozta nyelőcsőrepedésig, a hashajtók és vizelethajtók okozta szívmegállásig. A fizikai tünetek mellett súlyos lelki elváltozások is megfigyelhetők: boldogtalanság, alacsony önbecsülés, szorongás, depresszió - világos tehát, hogy segítségre van szükségük.
Elixír Magazin 2001.10.29.

  Szívhez szóló felfedezés
Magyarországon az elmúlt években háromszorosára nőtt a szív-, érrendszeri betegségek, ezen belül a szívkoszorúér-betegségek és a magas vérnyomás okozta korai halálozás. Hogy mi van a sokkoló adat hátterében? Önpusztító életmód, dohányzás, egészségtelen táplálkozás, mozgásszegény életvitel, stressz. És a mindezek következtében kialakuló magas vérnyomás. Amelyről a betegek vagy nem is tudnak, vagy kezelését elhanyagolják.
Hölgyvilág 2001.10.29.

  Fogadj el! Önmegismerés, külső elvárások.
Ha az embert olyannak fogadják el, amilyen, és nem várják el tőle azt, hogy mások elvárásaihoz igazodjon, akkor önmagát is könnyebben elfogadja…
Patika Tükör 2001.10.27.

  Napi egy hagyma a szívnek
Ausztrál kutatók szerint napi egy fej nyers hagyma elfogyasztása jó hatással lehet a szívre. A hagymadiéta az első kutatási eredmények szerint csökkenti a koleszterinszintet és a vérrögök kialakulásának esélyét.
Jövőnéző 2001.10.26.

  Depressziós a családban
A depresszió a biológiai működések, a gondolkodás és a hangulat változásában megjelenő kedélybetegség, amelyben szorongásos állapotokkal, belső nyugtalansággal járó szomorú hangulat figyelhető meg. Bizonyos szakaszaiban a feszültség, a mindentől ingerültté váló viselkedés kerül előtérbe.
Népszabadság - Gyógyász Magazin 2001.10.26.

  Szolárium
Műfény vagy napfény? Gyakran merül fel a kérdés, nemcsak egészségügyi szempontok miatt. A mi éghajlati viszonyaink között sajnos nem jutunk egyenletesen napsütéshez, a nyári szabdaságunk sem korlátlan, szolárium viszont az év minden szakában rendelkezésünkre áll. De mi is a különbség a szolárium és a napozás között? Nem sok, de arról érdemes tudni.
1perces 2001.10.25.

Fokozott verejtékezés

A verejtékezés vagy izzadás élettani folyamat. Szerepe van a szervezet hőszabályozásában. Gyakran lép fel a változás korában nőknél. Utalhat belső elválasztású mirigyek működési zavaraira (pajzsmirigytúltengés). A bőséges verejtékezés (hyperhydrosis) a vegetatív idegrendszer szabályozási rendellenessége. Összefügg a bőr faggyúmirigyeinek tevékenységével. A bőséges verejtékezés kiterjedhet a bőr különböző területeire, de lehet kifejezetten helyi jellegű (hónaljban, tenyéren, lábfejen). Esetenként tükrözhet lelki megterhelést, fokozott izgalmi állapotot, félelmet, fájdalmat. Összefügg megerőltető fizikai tevékenységgel. A fokozott izzadás tartozhat egyes megbetegedések tünetei közé. Ilyen a verejtékezéssel összefüggő olajos bőrfelület (hyperhydrosis oleosa) a Parkinson-tünetegyüttesben.

Felléphet egyes gyógyszerek mellékhatásaként. Változhat napszakonként, példát szolgáltat az éjszakai izzadás.
A szervezet vízvesztesége a bőr felületén át állandó jellegű, az izzadságmirigyek tevékenységétől függetlenül is (perspiratio). Ezt a 'láthatatlan' vízveszteséget nem észleljük (perspiratio insensibilis) és független a fent említett tényezőktől. A kilélegzett levegővel is távozik víz. A bőrfelületről kb. 0,5 milliliter párolog el testsúly-kilogrammonként és óránként, napi átlagban 1 liter víz.

Ezzel szemben a külső hőmérséklet, az élettér levegőjének nedvességtartalma, a légmozgások, a ruházat az érzékelhető izzadást befolyásolják (perspiratio sensibilis), változó mértékben. Figyelmeztető tünetként értékeljük, ha az izzadás foka nem függ össze az említett lelki tényezőkkel, a munkavégzéssel kapcsolatos tevékenységgel, a környezeti befolyásokkal.

Az izzadság összetételében a víz általában 99%-ot képvisel. Oldott állapotban található benne nátrium-klorid, urea (karbamid), illékony zsírsavak, koleszterin.

Az egyénre jellemző szagot okozó anyagok mellett a táplálkozás során felvett egyes vegyületek is kiválasztódnak ideiglenesen a verejtékmirigyeken át, továbbá egyes gyógyszerek és átalakulási, lebontási termékeik. Immunglobulinok így kerülnek a szervezet felületére, bizonyos fokig védettséget nyújtva egyes kórokozókkal szemben.

Említettük, hogy az izzadás mértéke és a verejték összetétele egyaránt összefügghet kóros állapotokkal. Olyan tünetekről van szó, amelyeket ideig-óráig el lehet tüntetni külsőleg alkalmazott izzadsággátlókkal, illatfedőkkel, de a cél mindenképpen az oki (causalis) kezelés, az életvitellel összefüggő teendők betartása.

A homeopátiai kezelések közül állnak rendelkezésre - egyebek mellett - a következők:
Sambucus (Fekete bodza, Sambucus nigra. A virágzatok és a fiatal levelek egyenlő arányú elegyéből készített gyógyszerek).
Csecsemőknél, kisgyerekeknél gyakran bedugul az orr, ami megzavarja a táplálkozást. Amikor belázasodik, bőséges verejtékezés észlelhető, főleg ébredéskor. Nehézlégzés (dyspnoe, pseudocroup). Felnőttnél ismétlődő légúti hurut. Akárcsak gyermekkorban, felébredéskor bőséges verejtékezés ('csuromvizesen ébred'). Tünetei fokozódnak éjjel. Napközben egyes gyümölcsök vagy levük válthatja ki. Javulás mutatkozik, ha felültetik a gyermeket az ágyban. Felnőtteknél csökkennek a tünetek reggeli tevékenység, mozgás során.

Adagolás: D2-D4 vagy 4 CH naponta 3-szor: felébredéskor, kora délután és este lefekvéskor.

Chamomilla (az orvosi székfű vagy kamilla, Chamomilla recutita virágzó föld feletti része).
Nyugtalan, nyűgös, türelmetlen, szeszélyes, 'nehezen kezelhető' gyermek. Kér vagy követel valamit, majd ha elérte célját, eldobja és mást kér. Ha ordít, toporzékol, dühét csak fokozza, ha összeszidják, rászólnak. Megnyugszik, ha felveszik, hordozzák, kényeztetik. Általában az egyenletesen ismétlődő mozgás, ringatás, utazás vonattal, kedvezően hat rá. Alkati szer, de jótékony hatására lehet számítani, ha éjjel ellepi a forró izzadás, valamint a fogzás időszakában. Lázas állapotban csak egyik arcfele pirosodik ki. A felnőttre jellemző a fokozott ingerlékenység, a túlérzékenység fájdalmakkal szemben (hyperaesthesia, hyperalgia). Másokhoz viszonyítva érzékenyebb szagok iránt. Gyakori fejfájás, ilyenkor homlokán, fejbőrén fokozott izzadás. Fogfájását meleg váltja ki, hideg viszont enyhíti. Gyakran bereked. Száraz köhögés. Felnőttnél a tünetek fokozódnak melegben, szeles időben, este és éjjel. Kívánja a feketekávét.

Adagolás: gyermeknél 9 CH - 12 CH óránként, majd 4 óránként 3 globulus. Felnőttnél 15 CH másodnaponként.

TermészetGyógyász Magazin 2002.01.07.

Dr. Rácz Gábor

 • Izzasztó napok •   küldje el ezt az oldalt ismerősének!

    vissza       nyomtat
  We subscribe to the HONcode principles of the HON Foundation. Click to verify.

  Utolsó módosítás: 2014.10.26.
  Ajánlott böngészők: Microsoft Internet Explorer, Netscape, Firefox
  Ajánlott minimális felbontás: 800x600