Főoldal ||  Hírlevél ||  Impresszum ||  Fórum ||  Archívum ||  Patikák     
Oldal küldés Nyomtatás  .: Szakmai információk Főoldal
>> Napirenden az ISO Szakértői vélemény (13Kb)
Szakértői vélemény.
Tisztelt Elnök Asszony!
A gyógyszertárak ISO-minősítésével kapcsolatos két (Brainware Kft., Gyógyszertári és Gyógyszerellátó Szaktanácsadó Kht.) Önnek eljuttatott anyagot - felkeresése és az abban szereplő kérdések alapján - az alábbiakban véleményezem.,
Véleményem szerint kialakítása során igyekeztem elhatárolódni attól a - nyilvánvaló - ténytől, hogy mind a szóban forgó kft., mind a kht. közvetlenül érdekelt lenne az ilyen akkreditáció bevezetésében, nem tekinthetők tehát független, a kérdésben pártatlan szakértőnek. Véleményem független állásfoglalásra törekszik.
Szakvéleményem első részében a feltett kérdésekre adok választ, majd az anyagokban leírtakat elemzem. A második részben általában tárgyalom az akkreditáció és a gyógyszertári tevékenység összefüggéseit.
Gyógyszerész Hírlap. 2002. március.

>> Bioetikai Bizottság Ausztriában (2Kb)
A közelmúlt bio- és géntechnológiai eredményei, az újonnan kidolgozott eljárások nagy reményekre jogosítanak fel minket, egyfelől lehetőség nyílik az eddig gyógyíthatatlan betegségek gyógyítására, megelőzésére. Az emberi gének dekódolása és az ezzel kapcsolatos orvosi eljárások megteremthetik annak a lehetőségét, hogy egy, az élet utolsó harmadában fellépő betegség gyógyítására még a születés előtt sor kerülhessen, hiszen egy négy vagy tizenhat sejtből álló mikroszkopikus méretű embrió is hordozza a teljes genetikai információt. Másfelől ezek az új lehetőségek új etikai problémákat vetnek fel: hol lehet meghúzni a határokat, szabad-e embriókon kísérletezni, ha ezek a kísérletek áldozatokat is követelhetnek? Ezekről a kérdésekről élénk vita alakult ki világszerte, és a lehetséges válaszok mielőbbi megtalálása céljából Németországban és Ausztriában is kancellári kezdeményezésre szakértői bizottságot hoztak létre.
Gyógyszerészi Hírlap 2002. Február.

>> Ha ritkul a csont tömege… (4Kb)
A csont a szervezet állandóan változó szövete, mely számos feladatot tölt be. A csontok mindenekelőtt a csontváz alkotó elemei. A testünk erős és stabil vázát adó csontvázé, amelyre mozgáskor az izmok ereje hat. Ugyanakkor a csontok, mintegy védőpajzsként a rendkívül érzékeny belső szerveinket mindenféle külső behatásoktól óvják.
Pharmorient 112

A hidrogén- peroxid, mint gyógyszer

Már maga Thénard is gondolt a hidrogén-peroxid orvosi alkalmazásának lehetőségére, de ő csak külsőleges, lemosó folyadékként számolt vele. 1867-ben a német Stöhr használta a hidrogén-peroxidot elsőként sebkezelésre ulcus molle és diphtheria okozta laesiók esetében Ez utóbbit az Egyesült Államokban ettől függetlenül is felfedezték: egy Love nevű orvos 1888-ban esettanulmányként ismertette a JAMA-ban egy 4 éves diphtheriás kisfiú kezelését 1,5%-os hidrogén-peroxid oldattal
Az első, 1890-ben publikált toxikológiai állatkísérletet von Ditte végezte 2%-os vizes oldattal, amelynek inoperábilis carcinomákban történő alkalmazását is vizsgálta. Az antibakteriális hatás szisztematikus, egzakt vizsgálata 1897-re Meusburger német orvos munkásságára nyúlik vissza, bár az antiszeptikus hatásnak már korábban is tudatában voltak Ugyancsak 1901-ben Troggler ínoperábílís méhrákok palliatív H2O2 kezeléséről publikált.
A hidrogén-peroxid alkalmazási területei az 1910-es évektől egyre inkább bővültek. 1912-ben Ríchter Gedeon Magyarországon szabadalmat jelentett be a karbamid-hidrogénperoxid szilárd, kristályos, tablettázható, citromsavval stabilizált komplexének (a Hyperolnak) előállításáról Az 1950-es és az 1960-as években fokozódott a hidrogén-peroxid mikrobiológiai tulajdonságaival kapcsolatos érdeklődés. 1958-ban részletes, komoly vizsgálatokkal azt is bebizonyították, hogy a H202 hatására jelentkező átmeneti bőrfehéredést nem a bőr kémiai destrukciója, oxidálódása okozza, hanem az, hogy a felső bőrrétegekben felszabaduló oxigénből
Mikroszkopikus buborékok keletkeznek, és a kapillárisok vérkeringése lecsökken A kontaktlencsék hidrogén-peroxidos fertőtlenítésére az első szabadalom 1974ben született .
A fogászatban a hidrogén-peroxid alkalmazása szintén hosszú múltra nyúlik vissza. 1861-ben már kombinációk részeként fogkő-eltávolításra próbálták használni, majd később orális antiszeptikumként rendkívül elterjedtté vált. Orális alkalmazásának gyógyszerbiztonságát az amerikai gyógyszerhatóság, az FDA 1988-ban megfelelőnek ismerte el. Legújabb, szakmailag vitatott fogászati alkalmazási területe, az otthoni fogfehérítés pedig az 1980-as évek legvégétől kezdett terjedni.
A hidrogén-peroxid jelenlegi alkalmazási területei

Sebészeti alkalmazás
A hidrogén-peroxidot sebtisztításra, fertőtlenítésre, dezodorálásra, vérzéscsillapításra (3%-os oldat), erősen tapadó kötések leválasztására (6%-os oldat) valamint gázgangrénás izomnecrosís helyi kezelésére (3%-os oldat) alkalmazzák
A hidrogén-peroxid vizes oldatából a szervezetben a minden sejtben jelen lévő kataláz enzim hatására keletkező oxigéngáz mechanikusan, habképződéssel, a mélyebb szöveti területekből is tisztítja a sebet. A nascens oxigén keletkezése közben dezinficiál, bontja az elhalt szövettörmeléket, szagtalanítja és tisztítja a sebet. A felszabaduló oxigéngáz apró buborékai elzárják a kapillárisokat, így csökkentve a vérzést és gyorsabbá téve a véralvadást. A sebtisztításban a mechanikus elem szerepe nagyon jelentős és az antiszeptikus készítmények között egyedülálló.

Bőrgyógyászati alkalmazás
A bőrsérülések, sebek, horzsolások, fekélyek, felfekvések tisztítása, dezinficiálása lényegét tekintve nem különbözik a sebészeti célú alkalmazásoktól.
A hidrogén-peroxidot 10% karbamídperoxid oldat formájában használták acne vulgaris helyi kezelésére is Egy kettősvak, páros összehasonlítással zajló kipróbálásban, amelyben a 10%-os karbamid-peroxid oldatot a hatóanyag nélküli oldószerrel hasonlították össze, 60, 12-40 év közötti személy vett részt. Beválogatási kritériumként az szerepelt, hogy arcuk mindkét oldalán legalább 15 comedo és/vagy papula/pustula legyen. Az eredmények szerint a karbamid-peroxid kezelésben részesülők csoportjában az acne vulgaris laesiók előfordulása a 8. héten 19%-os, míg a comedóké 22%-os átlagos csökkenést mutatott. Ezen felül a karbamid-peroxid az acne vulgaris laesiók súlyosságát is csökkentette.

Nőgyógyászati alkalmazás
A sebkezelés speciális területét jelenti a külső genitáliák sérüléseinek, sebeinek tisztítása, fertőtlenítése, dezodorálása, vérzéscsillapítása.
1996-ban klinikai vizsgálattal igazolták a 3%-os hidrogén-peroxid oldat hatékonyságát a bakteriális vaginózis visszatérő (rekurrens) formájában Bár a leggyakrabban kellemetlen szagú folyással, viszketéssel, helyi irritációval jelentkező bakteriális vaginózist sokáig banális kórképnek tekintették, ma már egyre inkább úgy vélik, hogy társulhat kismedencei gyulladással, magzatburok-gyulladással, vetélés, ill. szülés utáni endometritissel, méheltávolítást követő hüvelyi fertőzéssel, korai burokrepedéssel, íll. vajúdással Kezelésére orális, ill. helyi metronidazol-kezelést, valamint clindamicintartalmú kenőcsöt használnak. A visszatérő (rekurrens) bakteriális vaginózis kezelésére S. Winceslaus és G. Galver angol orvosok kipróbálták a korábban a hüvelyi folyások esetén széles körben alkalmazott hidrogén-peroxidot is. Elméleti háttérként említik, hogy egészséges esetben a hüvelyi baktériumflórában f'ő összetevőként hidrogén-peroxidot termel lactobacillusok találhatók, és a hidrogén peroxid a cervicalis peroxidázokkal fontos szerepet tölt be a hüvely egészséges állapotának fenntartásában. Bakteriális vaginózisban a lactobacillusokat különféle anaerob baktériumok váltják fel, amelyeket felelőssé tesznek a tünetek kialakulásában A két angol orvos munkahipotézise szerint, ha a hidrogén-peroxidhiány hozzájárul a betegség kialakulásához, akkor mesterséges pótlása csökkentheti a tüneteket.
Vizsgálatukba 27 nőt vontak be, akik közül 23 fejezte be a kezelési programot. A tünetek az egyszeri, nőgyógyászati rendelőben a hüvelybe juttatott és 3 percen át ott tartott 3%-os hidrogén-peroxid hatására az esetek 78%-ában (18 fő) a 3. héten tartott kontroll-vizsgálat alapján megszűntek, 13% (3 fő) esetében pedig javultak. Megállapításuk szerint a rekurrens bakteriális vaginózis kezelésében a hidrogén-peroxid ugyanolyan hatékony, mint bármely más gyógyszer
Fogászati alkalmazás
Gyökérkezelés, szájnyálkahártya-betegségek kezelése, aphta, ínygyulladás, fogmedergyulladás, vérzéscsillapítás, fogfehérítés. Kivehető műfogsorok, fogszabályozó készülékek fertőtlenítése, fogkő-eltávolítás, tasakok kezelése, fogfehérítés.
Fogtechnikai felhasználás: lenyomat, fogorvosi műszerek vértelenltése, fertőtlenítése.

Eszközök fertőtlenítésére
Orvosi, fogorvosi eszközök fertőtlenítése, valamint vizeletgyűjtő zsákok alkalmazás közbeni folyamatos dezinficiálása olyan módon, hogy a zsákba előre beöntött hidrogén-peroxid oldat a becsurgó vizeletet folyamatosan dezinficiálja Ez az alkalmazás azért fontos, mert így egy 18 hónapos klinikai vizsgálat eredményei szerint a katéterviselés következtében kialakuló húgyúti fertőzések előfordulása szignifikánsan csökkenthető volt. A vizsgálatokban 57 ápolt beteg vett részt, akik közül 30 esetben alkalmaztak, 27 esetben pedig az összehasonlítás érdekében nem alkalmaztak hidrogén-peroxid oldatot
Háztartásokban is előforduló eszközök, felületek fertőtlenítésére: otthon ápolt fertőző és egyéb betegek üveg, porcelán evőeszközei, továbbá poliuretán és szilikon műanyagon valamint pamutruhák, törölközők, poliészter függönyök és pamut-poliészter keverék törlőruhák esetében a 3%-os hidrogén-peroxid hatékony dezinficiensnek bizonyult.

Egyéb orvosi alkalmazás
Toroköblögetés

A hidrogén-peroxid esetleges mellékhatásai
A hidrogén-peroxid csak külsőleg, a bőrfelületen vagy lokálisan a szájüreg, torok, hüvely kezelésére alkalmazható! Lenyelése, üreges szervekben történő alkalmazása során a belőle képződő oxigén gázembóliát és lokális emphysemát okozhat. 1 ml 3%-os oldatból kb. 10 ml normál állapotú oxigéngáz fejlődik
Töményebb (3% feletti) oldata a nyálkahártyán és bőrön átmeneti fehéres elszíneződést és égető érzést okozhat A fehér elszíneződés oka a bőrben nem szöveti destrukció, hanem mikroszkopikus méretű oxigén gázbuborékok képződése Ilyen esetben a hidrogén-peroxid eltávolítására a kezelt bőrfelület bő vizes átöblítése, lemosása javasolt.
30-120 ml 3%-os oldat lenyelése az esetek többségében tünetmentes, vagy minor tünetekkel jár. Lenyelés esetén gyomormosásra, hánytatásra nincs szükség. Tünetmentes pácienst, aki kisebb mennyiségű 3%-os oldatot nyelt le, otthoni megfigyelésre lehet bocsátani. Többszöri hányás, véres hányadék, abdominalis díszkomfort esetén kórházi megfigyelés szükséges. Bő folyadékbevitel hasznos lehet .
A 10% feletti töménységű hidrogénperoxid a bőrön és a nyálkahártyákon súlyos sérüléseket képes okozni. A 20-40%os oldat lenyelése fatális következménnyel járhat
Véres hányás esetén endoscopiára lehet szükség, illetve akkor, ha a páciens nagy mennyiségű töményebb (> 10%) hidrogén-peroxidot nyelt le. A gyomor feszülése és a díszkomfort csökkentése nasogastrikus szonda levezetését teheti szükségessé. Súlyosabb tünetek vagy nagy mennyiségű töményebb (>10%) hidrogén-peroxid lenyelése esetén röntgenvizsgálat is indokolt lehet a rendellenes gázgyülemek, ill. az intravasalis gázembólia kimutatása érdekében. A Trendelenburg-próbát kerülni kell, mert a jobb kamra csúcsában gázgyülem alakulhat ki, ami a keringés obstrukciójához vezethet. Súlyos embolizáció esetében a hyperbarikus oxigénkezelés hasznos lehet .
Gyógyszerész Hírlap 2002. március.

  küldje el ezt az oldalt ismerősének!

  vissza       nyomtat
We subscribe to the HONcode principles of the HON Foundation. Click to verify.

Utolsó módosítás: 2015.02.01.
Ajánlott böngészők: Microsoft Internet Explorer, Netscape, Firefox
Ajánlott minimális felbontás: 800x600